فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 42 (تابستان 1398)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 42 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر گوهری مقدم*، پویا کلانتری صفحات 5-36

    با توجه به اینکه انگلستان از قدرت های عرصه روابط بین الملل محسوب می شود، لازم است رویکرد این کشور در قبال برنامه مهم هسته ای جمهوری اسلامی ایران به درستی فهم گردد. در این پژوهش، با مطالعه موردی مذاکرات سال 1392 تا 1394 که به توافق هسته ای برجام منتهی شد، راهبرد و سیاست انگلستان به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای گروه 1+5 در مسئله هسته ای جمهوری اسلامی ایران بررسی و سعی شده است سیاست خارجی این کشور در برابر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی تبیین شود. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از «چیستی رویکرد انگلستان نسبت به برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای برجام». برای دستیابی به پاسخ این پرسش با استفاده از روش تحلیل مضمون، پس از بررسی اسناد اصلی و متن سخنرانی های موجود و مرتبط با موضوع در دولت و پارلمان بریتانیا و موضع گیری این کشور در زمان مذاکرات هسته ای، سعی شده است، سیاست خارجی این کشور در مسئله هسته ای تبیین شود. در این نوشتار برای بررسی و تجزیه و تحلیل سیاست خارجی انگلستان در موضوع مذکور از پیش نظریه «جیمز روزنا»، استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که توافق نامه برجام مطابق خواست و منافع ملی انگلستان نگاشته شده و این کشور برای امضا و حفظ آن تلاش های فراوانی کرده است.

    کلیدواژگان: انگلستان، جمهوری اسلامی ایران، برجام، صنعت هسته ای
  • شهاب جهانیان، سعید اسلامی* صفحات 37-67

    دونالد ترامپ بحث های زیادی را درباره معنای واقعی محافظه کاری، به خصوص در حوزه سیاست خارجی آمریکا برانگیخته است. به موازات آن، اندیشمندان محافظه کار سیاست خارجی نیز، در خصوص معقول بودن رویکرد بین المللی ترامپ عقاید مختلفی دارند. این عقاید لزوما متناسب با دسته بندی طیف های محافظه کار در آمریکا نیستند. بر همین اساس و برای روشن شدن این مساله، مقاله حاضر به این پرسش پرداخته است که «بازتاب مکتب محافظه کاری بر سیاست خارجی دونالد ترامپ، اساسا ناظر به چه سیاست ها و اقداماتی بوده است و خطوط اقدام و اصول بنیادین آن بر چه پایه هایی استوار است». در مقام فرضیه و پاسخ، اشاره می شود که سیاست خارجی ترامپ، الگویی جدید از محافظه کاری را در پرتو تجمیع دو طیف «محافظه کاری ملی گرایانه» و «محافظه کاری واقع گرایانه» ارایه و نمایندگی می کند که از لحاظ فلسفی، روانشناسانی و سیاسی «محافظه کار» است؛ یعنی به دنبال آن است که چیزی واقع گرایانه (برتری نظامی و پایگاه تولیدی) و آرمان گرایانه (حق حاکمیت و استثناگرایی) را حفظ و تقویت کند و همزمان، بر راهبرد «اول آمریکا»، نفی مسئولیت های بین المللی، کاستن از تعهدات نظامی در قبال متحدین و کاربست یک جانبه گرایی پایبند بماند. در اینجا ابعاد این موضوع به روش کیفی - تحلیلی مورد واکاوی و تجزیه تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دونالد ترامپ، ایالات متحده آمریکا، محافظه کاری، سیاست خارجی، امنیت ملی، ملی گرایی
  • سید مهدی موسوی شهیدی*، سید عباس احمدی کروچ صفحات 69-102

    موقعیت ژیوپلیتیک کشورها تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون جنگ، انقلاب و تغییر در موازنه قدرت همواره در حال تحول می باشد . ایران و آذربایجان از کشورهایی بوده اند که روابط آن ها در طول سه دهه گذشته دچار تغییرات زیادی شده است . آنها در همسایگی یکدیگر قرار گرفته و از موقعیت خاصی برخوردارند . همین موقعیت خاص در طول تاریخ موجب رقابت ها و تنش هایی در روابطشان شده است . اما در کنار آن می‏توان اشتراکات قومی، مذهبی، تاریخی و اقتصادی آنها را به عنوان پتانسیلی برای همکاری ذکر کرد . این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی در‏صدد شناخت روابط ژیوپلیتیکی جمهوری آذربایجان با ایران در زمینه های رقابت، تنش و همکاری است . آذربایجان در منطقه ای واقع شده که به دلیل خصوصیات جغرافیایی و همسایگی با ایران همواره مورد توجه قدرت های جهانی بوده و بررسی ژیوپلیتیک آن می‏تواند در اتخاذ تصمیمات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی کشور ما سودمند و برای کاستن از تصادمات احتمالی در آینده مفید باشد . با در نظر گرفتن ژیوپلیتیک دو کشور، این نوشتار به بررسی این پرسش می پردازد که «چه عواملی در تعامل، رقابت و تنش ژیوپلیتیکی دو کشور تاثیر گذار هستند؟».  نتایج پژوهش نشان می دهد  زمینه هایی نظیر رودخانه ارس، انتقال نفت آذربایجان به بازارهای جهانی، بحران قره‏باغ، روابط آذربایجان با آمریکا و رژیم صهیونیستی، اقدام‏های خصمانه و تحریک‏آمیز علیه امنیت ملی ایران منجر به تنش و رقابت دو کشور شده است . در مقابل درهم‏تنیدگی ژیوپلیتیکی دو کشور، ظرفیت مناسب همکاری ژیواکونومیکی، تنگنای ژیوپلیتیکی آذربایجان، پیوستگی و مجاورت جغرافیایی، تعاملات فرهنگی، اجتماعی و مذهبی زمینه را برای همکاری دو کشور فراهم آورده است . در پایان مدل روابط ژیوپلیتیکی دو کشور و پیشنهادهایی برای توسعه تعاملات میان دو کشور ارایه شده است .

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، رقابت، تنش، همکاری
  • یوسف مولایی، روح الله ملکی عزین آبادی* صفحات 103-128

    منطقه ژیوپلیتیک دریای خزر بعد از فروپاشی شوروی سابق هویت جدیدی به دست آورده و به صورت یک منطقه فعال و دارای کارکرد چندبعدی ظهور کرده است. در این راستا، پیوستگی منافع بازیگران جهانی ازجمله ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، ترکیه و چین با کشور‏‏های ساحلی بر پویایی و پیچیدگی منطقه افزوده است؛ به گونه ای که رقابت های قدرت‏های بزرگ در این منطقه، معضلاتی را برای منطقه در پی داشته است. وجود ذخایر انرژی منطقه و همچنین توجه به منطقه به عنوان کریدور تجارت و حمل ونقل و مسیر اتصال اروپا به آسیا، پیامد‏هایی را برای کشور‏های ساحلی در زمینهاستقلال سیاسی، دموکراسی، ثبات و امنیت و به ویژه رژیم حقوقی خزر به دنبال داشته است. مولفین این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال هستند که «استراتژی غرب جهت تامین انرژی چه تاثیری بر وضعیت رژیم حقوقی خزر داشته است؟» در پاسخ، فرضیه مقاله آن است که استراتژی غرب در منطقه خزر جهت تامین انرژی، تاکنون باعث ابهام در مرزها و تاخیر در تعیین رژیم حقوقی خزر شده است.

    کلیدواژگان: دریای خزر، حامل‏ های انرژی، استراتژی غرب، رژیم حقوقی، مرزهای خزر
  • مجید بزرگمهری*، شهلا نجفی صفحات 131-159

    سیاست و مواضع دو عضو دایم شورای امنیت (فدراسیون روسیه و جمهوری خلق چین)، در برابر بحران یمن اهمیت ویژه ای دارد و این سوال را به وجود می آورد که «این دو قدرت جهانی سیاستی همسوی با غرب و حمایت از عربستان را در این بحران اختیار می کنند و یا اینکه مواضع ایران را که حمایت از جنبش حوثی ها است تقویت خواهند کرد؟». پرسش اصلی از «چیستی سیاست و مواضع دو قدرت جهانی عضو دایم شورای امنیت؛ یعنی روسیه و چین در قبال بحران یمن» است. به عنوان فرضیه به نظر می رسد پکن و مسکو حفظ روابط حسنه با عربستان را در بحران یمن در اولویت قرار می دهند. چین و روسیه ضمن حفظ سیاست بی طرفی، عملا از سیاست های عربستان و شورای همکاری خلیج فارس حمایت کرده اند. در این تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی و تحلیل محتوای اسناد در صدد پاسخگویی به پرسش اصلی هستیم. وجه تمایز این تحقیق تکیه بر گزارش های مستند و بررسی ابعاد متنوع سیاسی، امنیتی و اقتصادی موضوع می باشد. در ارتباط با اسناد سازمان ملل که روایت رسمی مواضع دولت ها را ترسیم می سازد، متن تمامی قطعنامه های شورای امنیت و گزارش های "روند تصویب" که مرتبط با بحث بوده اند، استخراج، مطالعه و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: یمن، فدراسیون روسیه، چین، شورای امنیت، ایران، عربستان سعودی
  • عبدالعلی قوام، مهدی پادروند* صفحات 161-190

    در دهه های اخیر با توجه به شکل گیری گروه های تروریستی از اتباع کشورهای مختلف و باتوجه به اینکه این گروه ها دیگر در سطح داخل به این فعالیت نمی پردازند و این امر به یک فعالیت بین المللی تبدیل شده است نگرانی بیشتر کشورهای بزرگ را به دنبال داشته است؛چراکه این نیروهای تروریستی به داخل ژیوپلتیک مناطق مهمی از جمله آسیای میانه رسوخ پیدا کرده‏ و این مسئله قدرت های منطقه‏ای و فرامنطقه‏ای وابسته به آسیای مرکزی را به دلیل تهدیدات نیروهای مذکور برای منافع این کشورها نگران کرده است. چین از جمله کشورهایی است که در این منطقه دارای منافع زیادی در حوزه انرژی و سایر ابعاد می باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی انجام و اطلاعات لازم را از کتب و مقالات کسب کرده است. و به دنبال پاسخ به این سوال می‏باشد که «پکن برای کنترل و مدیریت نارکو تروریست برای دستگاه دیپلماسی خود چه راهبردی اتخاذ کرده است ؟» دراین راستا با استفاده از نظریه «موازنه تهدید» این فرضیه مطرح است که، پکن تلاش می‏کند با ایجاد ایتلاف و همکاری با کشورهای مهم این منطقه از جمله روسیه و ایران در قالب سازمان همکاری منطقه‏ای نظیر شانگهای و اکو، توسعه سرمایه‏گذاری‏های اقتصادی در این منطقه به منظور توسعه اقتصادی جمهوری‏های آسیای میانه، در جهت مدیریت و کنترل تهدیدهای ناشی از فعالیت این گروه‏ها اقدامات لازم را انجام دهد.

    کلیدواژگان: قاچاقچیان مواد مخدر، آسیای مرکزی، چین، راهبرد سیاست خارجی، افراط گرایی مذهبی، نارکوتروریسم
|
  • Abuzar Gohari Moghaddam *, Pouya Kalantari Pages 5-36

    Given that the UK is one of the powers in the field of international relations, it is necessary to properly understand its approach to the Islamic Republic of Iran's nuclear program, which is an important issue for the Iranian nation. In this study, a case study of the 2013 to 2015 negotiations that led to the JCPOA Treaty examined British strategy on the nuclear issue of the Islamic Republic of Iran and tried to explain its foreign policy against the Iranian’s nuclear program. The main question of this study is what is the UK's approach to the nuclear program of the Islamic Republic of Iran in nuclear negotiations? In order to answer the above question using the thematic analysis method, the main documents and texts of the speeches have been discussed by the British Government and Parliament, and by examining the position of the United Kingdom during the nuclear negotiations, it has been attempted to explain its foreign policy on the nuclear issue. This article uses James Rosenau's theory to examine and analyze British foreign policy on the subject. The results of this study show that the JCPOA has been written in accordance with the UK's national interests and that the country has made considerable efforts to sign it and has since sought to maintain it.

    Keywords: Britain, The Islamic Republic of Iran, the JCPOA Treaty, Nuclear Industry
  • Shahab Jahanian, Saeed Eslamee * Pages 37-67

    Donald Trump is provoking much discussion about what it means to be a conservative, especially in foreign policy. Parallel to it, there is a wide range of opinion among conservative foreign policy experts over the wisdom of Trump’s international approach and thinking. Nor do these opinions always fall along predictable factional lines. Accordingly, the present article focuses on the reflection of the conservative school on foreign policy in the Donald Trump era. In terms of hypothesis and response, it is noted that the foreign policy of Donald Trump represents a new model of conservatism in light of the realism and nationalism, that, philosophically, psychologically, and politically conservative; it follows that it is pursuing something realistic (military superiority and production base) and idealistic (right of sovereignty and lifestyles). At the same time, America First, American exceptionalism, neglecting international responsibilities, reduce military commitments to allies, and ultimately adhere to the unilateralism, are important factors that in recent years, we have seen the emergence of a coherent conservatism in both words and deeds.

    Keywords: Donald Trump, US, Conservatism, Foreign Policy, National Security, nationalism
  • Mehdi Mousavi Shahidi *, Abbas Ahmadi Pages 69-102

    The geopolitical position of countries is constantly evolving under the influence of various factors such as war, revolution and change in the balance of power. Iran and Azerbaijan have been countries that their relations have changed greatly over the past three decades. They are located next to each other and have a special position. This special situation throughout history has caused rivalries and tensions in their relationships. But in addition, their ethnic, religious, historical and economic commonalities can be mentioned as a potential for cooperation. This article uses a descriptive-analytical method to understand the geopolitical relations of the Republic of Azerbaijan with Iran in the fields of competition, tension and cooperation. Azerbaijan is located in a region that due to its geographical features and proximity to Iran has always been considered by world powers and its geopolitical study can be useful in making political, economic, cultural and military decisions of our country and useful to reduce possible future conflicts. Considering the geopolitics of the two countries, The results show that areas such as the Aras River, the transfer of Azerbaijani oil to world markets, the Nagorno-Karabakh crisis, Azerbaijan's relations with the United States and the Zionist regime, hostile and provocative actions against Iran's national security have led to tensions and rivalry between the two countries. In contrast to the geopolitical entanglement of the two countries, the appropriate capacity for geo-economic cooperation, the geopolitical bottleneck of Azerbaijan, geographical coherence and proximity, cultural, social and religious interactions have provided the basis for cooperation between the two countries. Finally, the model of geopolitical relations between the two countries and suggestions for the development of interactions between the two countries are presented.

    Keywords: Geopolitics, Islamic Republic of Iran, Republic of Azerbaijan, Competition, Tension, cooperation
  • Yousef Molae, Ruhollah Maleki Azinabadi * Pages 103-128

    After collaps of former Soviet Union, Caspian Sea geopolitic region has recived new identity and become an active region with a new fuction. In this regard, connection between interests of the world actors such as United States, European Union, Turkey and China with the coastal countries has intensified the situation and complexity of the region; in the way that competition between the Great powers in the region has activated the strategic aspect of the regional activities. In this relations, existence of the energy source and attention to the region as corridor of business and transportation and also its role as a connection course between Europ and Asia, has resulted to some consequeces for regional countries in the field of political independence, democracy, stability and security and in particular the legal regime. Therefore, this research hypothises that the West strategy in the Caspian region, aimed at supplying its energy interests, has caused ambiguity conserning borders and the legal regime of Caspean Sea.

    Keywords: Caspian Sea, Energy, West Strategy, Legal regime, Borders of Caspian
  • Majid Bozorgmehri *, Shahla Najafi Pages 131-159

    The Yemen conflict has been widely seen as an extension of the Iran–Saudi Arabia proxy conflict. Politics and Stance of Two Permanent Members of the Security Council, the Russian Federation and the People's Republic of China in the face of the Yemeni crisis are important in determining whether the two world powers exercise a pro-Western policy and support for Saudi Arabia or Iran's position? In the Syrian crisis, Russia was in line with Iran in maintaining the regime of Bashar al-Assad but here the situations are different. The key question is what are the policies and positions of the two permanent members of the Security Council, Russia and China, on the Yemeni crisis? In this research, by using descriptive-analytical method and document content analysis, we try to answer the main question. The focus of this research is to rely on documentary reports and examination of the various political, security and economic dimensions of the issue. The text of all Security Council resolutions and "Voting Process" reports that have been relevant to the discussion has been extracted, studied, translated and analyzed.

    Keywords: Russian Federation, China, Security Council, Iran, Saudi Arabia
  • Abdol Ali Ghavam, Mahdi Padervand * Pages 161-190

    In recent decades, due to the formation of terrorist groups of citizens of different countries and the fact that these groups are no longer engaged in this activity at home and this has become an international activity has caused more concern in large countries. This is because these terrorist forces have infiltrated the geopolitics of important regions, including Central Asia, and this has worried the regional and supra-regional powers of Central Asia because of the threats of these forces to the interests of these countries. China is one of the countries in the region that has great interests in the field of energy and other dimensions. Therefore, the present research has been done by descriptive-analytical method and has obtained the necessary information from books and articles. And it seeks to answer the question, what strategy has Beijing adopted for its diplomatic apparatus to control and manage terrorist narco? In this regard, using the theory of threat balance, it is hypothesized that Beijing seeks to develop investment by forming alliances and cooperation with important countries in the region, including Russia and Iran in the form of regional cooperation organizations such as Shanghai and ECO. In order to develop the economy of the Central Asian republics, the economic institutions in this region should take the necessary measures to manage and control the threats posed by the activities of these groups.

    Keywords: Drug Traffickers, Central China, Foreign Policy Strategy, Religious extremism, Narcotics